Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οδύσσειον Θέατρο










Το θέατρο ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ είναι προσωπική έμπνευση του συγγραφέα Βασίλη Ιωακείμ (1953 - 2006), κτίστηκε στο μερίδιό του από την λιγοστή πατρική περιουσία κατά τα αρχαία πρότυπα το 1992. Βρίσκεται στην περιοχή Χαίρωμα  του τοπικού διαμερίσματος Ποταμούλα του Δήμου Παρακαμπυλίων σ' ένα υπέροχο τοπίο όπου απέναντι από τους θεατές δεσπόζει το Παναιτωλικό όρος. Το κτήμα καθώς και η διεύθυνση του θεάτρου ανήκει από το 1993 στην Πολιτιστική Εταιρεία Θέατρο Οδύσσειον. Ενώ από το 1999 ενεργό ρόλο έχει και ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Οδύσσειον.
 Προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί 5 σειρές καθισμάτων με 11 μέτρα διάμετρο και είναι χωρητικότητας 300 θεατών. Μπορούν όμως να προστεθούν και άλλες σειρές και να μεγαλώσει η χωρητικότητα στις 700 θέσεις. Έχει τεθεί ωστόσο ένας μεγάλος στόχος, στην βορινή πλευρά του υπάρχοντος θεάτρου (ΟΔΥΣΕΙΟΝ 2), όπου υπάρχει ένα τεράστιο κεκλιμένο ημικύκλιο, να κατασκευαστεί ένα ακριβές αντίγραφο του θεάτρου της Επιδάυρου, ίδια διάμετρο ορχήστρας (25 μ), ίδια κλίση, ίδιες κλίμακες, ώστε όταν επιτευχθεί ο στόχος, να επιτευχθεί η ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου. Αυτό το νέο θέατρο θα ονομαστεί ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ 1.
Η διαχειρίστρια εταιρεία έχει θέση το θέατρο στη διάθεση κάθε δημιουργού και φορέα του Δήμου Παρακαμπυλίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός και ευχή όλων είναι να αυξηθεί η δραστηριότητα τόσο του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Οδύσσειον, όσο και των υπολοίπων φορέων ώστε να πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις και ποικίλου περιεχομένου στο θέατρο. Οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις ήταν κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί δημοτικού τραγουδιού, καλωσόρισμα  της Πανσελήνου του Αυγούστου αλλά και πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως η «Γιορτή των παιδιών», η γιορτή των σταφυλιών κ.α.
Επίσης ενδιαφέρον είναι «Το κουπί του Οδυσσέα» που μπορεί να θαυμάσει κανείς αναρτημένο στο χώρο του θεάτρου. Σύμφωνα με το μύθο ο μάντης Τειρεσίας είπε στον Οδυσσέα πως τα στερνά του θα τα περάσει σε «λαούς που θάλασσα δεν ξέρουν, και θα του πούνε το κουπί που θα κρατάει, λιχνιστήρι». Ένα τέτοιο κουπί λοιπόν βρέθηκε σε χωράφι κοντά στο ναό της Φραγκόσκαλας, ο οποίος είναι ναός μαντείο του Οδυσσέα και πιστεύετε πως αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το περίφημο κουπί του Οδυσσέα.
Στο θέατρο Οδύσσειον έχουν εμφανιστεί (χρονολογικά και με διάφορες ιδιότητες) οι: Δημήτρης Αλεξίου, Γιάννης Υφαντής, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Άννα Πολυτίμου, Λουκία Πιστιόλα, Σταύρος Κ. Σταυρίδης, Ντίνος Κολοβός, Φρόσω Κιτσάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Νίκος Σκιαδάς, Ινώ Μπαλτά, Ευγενία Γρέντζελου, Χρήστος Τριαντάφυλλος, Στέφανος Σταμάτης, Βασίλης Γιαννακάς, Γεωργία Μουρίκη, Κώστας Καλαπανίδας, Νίκος Κανάκης, Σταυρούλα Παπαηλία, κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια: