Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ ΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ;;

Προς πώληση 4 «μικρές ΔΕΗ»

Λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα περιλαμβάνονται στην ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να τηρήσει η χώρα μας τη συμφωνία με την Κομισιόν για την απελευθέρωση του λιγνίτη. Θα διατεθούν και δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων
Δύο έως τέσσερις μικρές ΔΕΗ, με την καθεμία να έχει από ένα «καλάθι» λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αναμένεται να είναι το βασικό σενάριο της αποκρατικοποίησης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για την καλύτερη λύση και εκεί πάνω φαίνεται να γίνονται οι όποιοι σχεδιασμοί.
Το βασικό σενάριο για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης θα βασιστεί, λένε οι πληροφορίες του «Εθνους», στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν για την απελευθέρωση του λιγνίτη. Η χώρα μας είχε καταδικαστεί για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, καύσιμο το οποίο είναι φθηνό και αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» έναντι των ανταγωνιστών της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στην αγορά.
Ετσι, η κυβέρνηση αναμένεται να βαδίσει στα βήματα… αυτής της υποχρέωσης. Πηγές λένε, λοιπόν, ότι θα πουληθούν οι μονάδες Ι και ΙΙ του Αμυνταίου, η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα και η ΙΙΙ της Μεγαλόπολης. Η συνολική ισχύς τους είναι 1.200 με 1.300 ΜW.
Στα σχέδια είναι να δοθούν επίσης προς μίσθωση η μονάδα Ι της Καρυάς και Ι του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία. Η ισχύς των δύο τελευταίων μονάδων είναι 600 MW. Αν δεν προχωρήσει η ενοικίαση των δύο τελευταίων, τότε θα επιλεγεί η πώληση και γι’ αυτές μαζί με τις πρώτες, δηλαδή θα πουληθούν συνολικά έξι μονάδες.
Μαζί με τις τέσσερις έως έξι μονάδες θα προστεθούν κατά πάσα πιθανότητα και τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί, για να γίνουν πιο δελεαστικά… τα «πακέτα» πώλησης.
Συζητήσεις έχουν γίνει για δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Θησαυρού στη Δράμα και του Αλιάκμονα, καθώς και για τα Κρεμαστά, ενώ επίσης έχει εξεταστεί και η περίπτωση του σταθμού στο Καστράκι.
Ετσι, όπως αναφέρουν πηγές, είναι πολύ πιθανό να σχεδιαστούν τέσσερις μικρές «ΔΕΗ», με την καθεμία να περιλαμβάνει μία λιγνιτική και μία υδροηλεκτρική μονάδα.
Επιπλέον, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή έγινε γνωστό ότι θα διατεθούν και δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων. Εκτιμήσεις θέλουν να εννοεί τα κοιτάσματα άνω των 2,6 δισ. τόνων λιγνίτη της Βεύης, της Ελασσόνας, της Δράμας και της Φλώρινας. Αυτά ανήκουν στο Δημόσιο και δεν αποκλείεται να γίνουν διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια μίσθωσή τους κι εκμετάλλευσή τους. Σημειώνεται ότι το ορυχείο της Βεύης είναι σε διαγωνιστική διαδικασία.
Από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με βάση τα προαναφερόμενα ίσως τελικά η περίπτωση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή να απομακρύνεται, καθώς με τη διάθεση μονάδων η επιχείρηση αποδυναμώνεται.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων η ΔΕΗ βρίσκεται στο τρίτο τρίμηνο του 2012, με στόχο την πώληση ποσοστού 17% του Δημοσίου. Το Δημόσιο έχει σήμερα το 51,12% της ΔΕΗ, το 45,07% ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε θεσμικούς επενδυτές και το 3,81% στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων της επιχείρησης.
Η ΔΕΗ σε αριθμούς
7,3 εκατομμύρια πελάτες
103 σταθμοί παραγωγής
12.760 MW (Μεγαβάτ) εγκατεστημένη ισχύς
70% της εγκατεστη-μένης ισχύος στην Ελλάδα
12.093 χλμ. γραμμές μεταφοράς
226.456 χλμ. γραμμές διανομής
16,2 δισ. € αξία παγίων
20.821 εργαζόμενοι
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
103 σταθμοί παραγωγής – 7,3 εκατ. πελάτες
Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ το 2011 ανήλθε σε 12.760 MW
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περίπου 7,3 εκατομμύρια πελάτες. Διαθέτει σήμερα μια μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Κατέχει περίπου το 70% της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας στο ενεργειακό της μείγμα λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίπου το 60% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, καθιστώντας τη ΔΕΗ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει στην κατοχή της 103 σταθμούς, το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 12.093 χλμ. καθώς και τα δίκτυα διανομής συνολικού μήκους 226.456 χλμ.
Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ το 2011 ανήλθε σε 12.760 MW. Ο αριθμός του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού ανερχόταν σε 20.821
Μετά την απόσχιση των κλάδων Μεταφοράς και Διανομής, δημιουργήθηκαν δύο 100% θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ Α.Ε., ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) και ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.). Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έχει την ευθύνη της διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης και συντήρησης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των διασυνδέσεών του, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ
Το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ είναι επίσης δύο μεγάλα «αγκάθια» στην αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.
Με νόμο που είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα εν όψει της πρώτης μετοχοποίησης της ΔΕΗ το 2001 επειδή η επιχείρηση μέχρι τότε κράταγε τις εισφορές της για τους εργαζομένους επενδύοντάς τες, ψηφίστηκε νόμος που κατοχύρωνε αυτήν την πρακτική της. Ετσι η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων ενσωματώθηκε ουσιαστικά στην περιουσία της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα τότε δημιουργήθηκε και ο ασφαλιστικός οργανισμός της ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ) και έτσι η ΔΕΗ κατέβαλε κανονικά τις εισφορές των εργαζομένων. Το όποιο έλλειμμα δε, προέκυπτε το πλήρωνε το Δημόσιο.
Ηδη η ΓΕΝΟΠ έχει κινηθεί νομικά σε βάρος του Δημοσίου και της ΔΕΗ κι έχει ενημερώσει με εξώδικα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς με την αποκρατικοποίηση εκχωρείται και η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η αξία της, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη, ανέρχεται στα 11,9 δισ. ευρώ.
Μπλόκο
Πέραν, όμως, αυτού του γεγονότος, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο πως δεν θα επιτρέψουν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα η προ μηνών μετάθεση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Φωτόπουλου -έγινε με δική του αίτηση στη διοίκηση- στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λαυρίου, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του συνδικάτου να φτάσει στα άκρα…
Πληροφορίες θέλουν τη ΓΕΝΟΠ να είναι έτοιμη σε ενδεχόμενο πώλησης μονάδων να κατεβάζει… διακόπτες στον σταθμό του Λαυρίου ισχύος 1.600 MW, σε μονάδα της Μεγαλόπολης και όλων των νησιών. Με τον τρόπο αυτόν το συνδικάτο θα επιδιώξει να μπλοκάρει την όποια προσπάθεια αποκρατικοποίησης της εταιρείας, προκαλώντας βέβαια μπλακ άουτ στο νότιο και πιο ευαίσθητο σύστημα ηλεκτροδότησης, όπως και στα νησιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
πηγή: http://maxi-koromilias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: