Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ

Στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον Δήμο Αγρινίου

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται με απόφαση που υπεγράφη απ’ τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα το έργο διευθέτησης του χειμάρρου Ποταμούλας, στον Δήμο Αγρινίου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.648.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που έρχεται να θωρακίσει μια περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα στην οποία κατά το παρελθόν υπήρξαν μεγάλες ζημιές αλλά και ανθρώπινα θύματα.

Δικαιούχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη, είναι ο Δήμος Αγρινίου, το δε έργο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας 07 που αφορά στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής στη Δυτική Ελλάδα. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου ορίζεται στους 21 μήνες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Περιφερειάρχη «το έργο αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων έργων διευθέτησης των χειμάρρων Πλατανόρεμα και Κυπαρισσόρεμα που διασχίζουν την τοπική κοινότητα Ποταμούλας του Δήμου Αγρινίου. Οι παρεμβάσεις γίνονται σε 4 θέσεις (τρεις θέσεις στο χείμαρρο Πλατανόρεμα και μια στο Κυπαρισσόρεμα) στις οποίες παρατηρούνται συχνά έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

Όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης του έργου, που συνοδεύει την απόφαση του Περιφερειάρχη, «του έργου προηγήθηκε η οριοθέτηση των χειμάρρων στις υπόψη θέσεις, αφού έγινε έλεγχος επάρκειας των διατομών και υπολογίστηκαν οι μέγιστες πλημμυρικές απορροές. Για την οριοθέτηση λήφθηκαν υπόψη τα έργα διευθέτησης των χειμάρρων. Από τον υδραυλικό έλεγχο των διατομών προέκυψε ότι ορισμένες από τις υπάρχουσες διατομές (φυσική κοίτη) δεν επαρκούν για να παροχετεύσουν με την απαιτούμενη επάρκεια τις πλημμυρικές παροχές 50ετίας. Αποτέλεσμα της μη επάρκειας των διατομών, της εναπόθεσης φερτών υλικών και γενικότερα του μη καθαρισμού τους, ήταν να συμβούν πλημμύρες στην περιοχή με καταστροφικές συνέπειες σε κατοικίες, καταστήματα και αποθήκες, ακόμη και με ανθρώπινα θύματα.

Η διευθέτηση περιλαμβάνει διαπλάτυνση της κοίτης σε ορισμένα σημεία, επένδυση της κοίτης σε άλλα με σκοπό τη σταθεροποίηση των οχθών, επένδυση της μιας όχθης (κυρίως στις στροφές) και την εξομάλυνση του πυθμένα, ώστε να εξαλειφθούν κοιλώματα που σήμερα εμφανίζονται σε πολλά σημεία και να αποκτήσει ο πυθμένας ενιαία κλίση σε μεγαλύτερα μήκη. Το συνολικό μήκος των τμημάτων που θα διευθετηθούν ανέρχεται περίπου σε 1.524 μέτρα.


πηγή: Ανώνυμος φίλος του blog

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια δεν είναι έντιμο να τα σβήνετε.
Αν δεν θέλετε σχόλια καταργήστε τα.