Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΟΥΛΑΣ

 
Στα "αμπελάκια" περνόντας ανάμμεσα απο τα κτήματα του Χατζαρά τα οποία είναι γεμμάτα με  ελαιόδεντρα κάτω απο το μαερόνι βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμούλας. Πόλλοι είναι αυτόι που άν και ίσως κάτι να έχουν ακούσει , ποτέ τους δεν έχουν επισκεφτεί το σημείο όπου βρίσκονται τα θεραπευτικά σύμφωνα με ειδικούς λουτρά. Μέσα απο το νερό που τρέχει απο το μαερόνι, και ανάμμεσα απο τους σπάρους βγαίνει σε δύο σημεία αυτό το άσπρο υγρό (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω), το οποίο μυρίζει έντονα σαν κλούβιο αυγό.

Αυτό το υγρό τρέχει και πέφτει λίγο πιο κάτω στο λάκο που έχουν ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια συγχωριανοί μας.Όποιος θέλει μπορεί να πάει και να πλυθεί με αυτό το νερό το οποίο βοηθάει στήν θεράπευση ποικιλόμορφων ασθενειών.

{
Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης . Είναι μεταλλικά νερά , που περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά - όπως νάτριο , κάλιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο , φωσφόρο και θείο - ή αέρια- όπως διοξείδιο του άνθρακα , υδρόθειο , άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο .
Τα νερά αυτά έχουν διάφορο βαθμό οξύτητας και είναι ή όξινα ή αλκαλικά ή και ουδέτερα . ΄ Ετσι συχνά ακούμε ότι μία πηγή είναι θειούχος αλκαλική ή χλωρονατριούχος ή οξυπηγή ή ραδιούχος .
Η δράση του ιαματικού νερού που βασίζεται στους τρεις παράγοντες χημικό- θερμικό-και μηχανικό –προκειμένου για τις Ρευματικές παθήσεις αναφέρεται: στην ανακούφιση από τον πόνο, την ελάττωση της φλεγμονής, στην βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και τέλος στην κατανίκηση της αναπηρίας .
Το ιαματικό νερό, ανάλογα της φυσικοχημικής σύστασής του μπορεί να έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες όπως και βρογχοδιασταλτικές . Ως εκ τούτου λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιείται προς ποσιθεραπεία και εισπνευσοθεραπεία .
http://www.iama.gr/}.




 Ο κύριος λόγος που πολλοί δεν επισκέφτονται τα ιαματικά λουτρά του χωριού μας είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων.Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια αυτό να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: