Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ!



Τι ειναι σακχαρώδης διαβήτης;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2006 οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνει ραγδαία. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 5.9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης είναι συχνότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή. Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η κλασική συμπτωματολογία του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνει την πολυουρία, την πολυδιψία, την πολυφαγία και την απώλεια σωματικού βάρους. Στον διαβήτη τύπου 1, η νεανικός διαβήτης η εισβολή της νόσου είναι συνήθως απότομη και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης,μια έντονη και επικίνδυνη κατάσταση  με ναυτίαεμέτους, διάχυτο κοιλιακό άλγος ακόμα και απώλεια συνείδησης. Στον διαβήτη τύπου 2,η οποία αφορα κυρίως τους ενήλικες, η νόσος εισβάλλει βαθμιαία, πολυφαγία παρατηρείται σπανιότερα, ενώ συχνά συνυπάρχουν αδυναμία, κόπωση, ζάλη και ευπάθεια σε λοιμώξεις

Συχνά, η συμπτωματολογία στον διαβήτη τύπου 2 λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.Η παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη δεν είναι εύκολη υπόθεση, και αυτό εξαιτίας των εκτεταμένων βλαβών που μπορεί να προκαλέσει στο καρδιαγγειακό σύστημα ,αλλά και γενικά στο αγγειακό σύστημα  Απαιτεί σωστή διατροφή συνοδευόμενη με την κατάλληλη άσκηση,και πιστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής.Κυρίως όμως τακτική παρακολούθηση από ειδικό διαβητολόγο,και ειδικές προληπτικές εξετάσεις,αφού η αγωγή χρειάζεται αρκετές φορές τροποποίηση . Το πρόβλημα του Σ.Δ αποτελεί αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής,και η περιοχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η δημιουργία διαβητολογικού ιατρείου στο νέο νοσοκομείου Αγρινίου,αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος,το οποίο θα ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς στον νομό μας!Υπεύθυνος του ιατρείου είναι ο ειδικός διαβητολόγος και ένας πολύ αξιόλογος επιστήμονας ο Ξηλωμένος Αποστόλης, ο οποίος μας ενημερώνει για τα εξής:

 "Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 11.30 πμ- 14.30 μμ μετά από ραντεβού, μέχρι και τον Οκτώβριο, 12 ραντεβού κάθε φορά. Μετά τον Οκτώβριο, στις αρχές του Νοέμβρη θα λειτουργήσουμε με δυο ραντεβού. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη με 8 ραντεβού κάθε φορά

Στα ραντεβού θα εξετάζονται μόνο ενήλικοι με διαβήτη τύπου ένα και δυο, ρύθμιση αντλίας ινσουλίνης και όσον αφορά την εγκυμοσύνη θα κάνουμε μόνο τον έλεγχο. Από τον Φεβρουάριο θα έρθει στο νοσοκομείο Αγρινίου μια ακόμη ιατρός ώστε να μπορούν οι δυο γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών..".

Παραθέτουμε λόκληρη η συνέντευξη του κ.Ξηλωμένου στο Αgrinio net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: