Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ {ΥΗΣ} ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ. ΕΝΑ ΜΕΓΕΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑΜΑΣ.



 

 
Ο Αχελώος είναι απο τους σημαντικότερους ποταμούς της Χώρας, αφού έχει το μεγαλύτερο όγκο ετήσιας απορροής και το πλουσιότερο υδροδυναμικό με μια συνολική λεκάνη απορροής επιφάνειας 5.470 km2. Πηγάζει απο την οροσειρά της Πίνδου και
ρέοντας με μαιανδρισμούς μέσα απο φαρδιές κοιλάδες σε νότια και δυτική κατεύθυνση εκβάλλει τελικά στο Ιόνιο Πέλαγος. Ανάντη της θέσης του ΥΗΣ Κρεμαστών, ο Αχελώος δέχεται τα νερά πολυάριθμων παραποτάμων, όπως π.χ των Ταυρωπού, Αγραφιώτη, Καρπενησιώτη, Κερασοβίτη και Ινάχου, που όλοι χύνονται μέσα στους ταμιευτήρες Καστρακίου και Κρεμαστών.

Το φράγμα Κρεμαστών που είναι ένα απο τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης, κατασκευάστηκε λίγο μετά το σημείο, που οι τρείς ποταμοί Ταυρωτός, Αγραφιώτης, Αχελώος ή Ασπροπόταμος ενώνονται και στο στενότερο σημείο της κοίτης του Αχελώου {ιστορική θέση Πήδημα Κατσαντώνη}. Οι τρείς ποταμοι συλλέγουν τα νερά των δυτικών και νότιων περιοχών της κεντρικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου και έτσι σχηματίζεται μια λεκάνη απορροής, με επιφάνεια 3,500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η τεχνιτή λίμνη που σχηματίζεται έχει επιφάνεια 81 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ποσότητα νερού στη μέγιστη στάθμη 4,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η μέση ετήσια παροχή νερού είναι 105 M/sec
Τα νερά της τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκαν μέσω της Υδροληψίας και των τεσσάρων αγωγών προσαγωγής, οδηγούνται στους τέσσερις Υδροστροβίλους του Σταθμού, όπου, αφού αποδόσουν τη δυναμική τους ενέργεια εκρέουν στη φυσική κοίτη του ποταμού.
























Άποψη της τενιτής λίμνης που έχει δημιουργηθεί.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: