Καλώς ήλθατε!!

"The original blog of potamoula"

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Πεντακορφο ειναι ενα ορεινο χωριο χτισμενο στους προποδες του Παναιτωλικου. Εχει πληθυσμο 334 ατομα (απογραφη 2001) και εκταση 28.649 στρεμματα.
Η ιστορια του χανεται στο βαθος των αιωνων, εχει καταστραφει δυο φορες, επι τουρκοκρατιας και κατα τη διαρκεια της Γερμανικης κατοχης.
Με την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους το 1833 σχηματίστηκε ο νομός Ακαρνανίας και Αιτωλίας, ο οποίος αποτελούνταν από πέντε επαρχίες: Ακαρνανίας, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Καλλιδρόμης (ή Καρπενησίου αργότερα).
Το 1836 η επαρχία Καλλιδρόμης, που ανήκε πλέον στη διοίκηση Ευρυτανίας, είχε και το δημο Αγιοβλασιτων στον οποιο ανηκε και η ΑΡΑΧΩΒΑ, το σημερινο ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ.
Ο Δήμος από το 1899 ανήκε πλέον στο Νομό Ευρυτανίας μέχρι το 1909 που καταργήθηκε ο Νομός Ευρυτανίας και η ομώνυμη επαρχία επανήλθε στο Δήμο Ακαρνανίας και Αιτωλίας.
Ο Δήμος διατηρήθηκε μέχρι το 1912 που τροποποιήθηκε ο νόμος και ιδρύθηκαν κοινότητες. Τοτε δημηουργηθηκε σαν κοινοτητα η ΑΡΑΧΩΒΑ μεχρι τη δεκαετια του 1950 οποτε και μετονομαστηκε σε ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ, παιρνοντας το ονομα του απο τις πεντε ψηλοτερες κορφες του.
Απο το 1997 μετα το σχεδιο Καποδιστριας το ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ ανηκει στο Δημο Παρακαμπυλιων.
Στο ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ μπορει κανεις να απολαυσει τη φύση με καταπληκτικες διαδρομες σε ελατοδαση, ποταμια και να θαυμασει πανεμορφα τοπια.
 
πηγή:fb Ανδρέας Ανδρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: